PostNL Algemeen

Nieuwe regels voor aankopen uit een niet-EU land

Btw-vrijstelling vervalt per 1 juli 2021

Shop je weleens buiten de Europese Unie (EU)? Vanaf 1 juli wordt dat misschien wat duurder. Hoe zit dat precies? Op deze pagina leggen we het uit. Zo kom je niet voor nare verrassingen te staan.

Koop je spullen van buiten de EU?

Dan betaal je op dit moment pas inklaringskosten als de waarde hoger is dan 22 euro. Maar vanaf 1 juli betaal je áltijd inklaringskosten. Ook als de waarde lager is dan 22 euro. Dit heeft de EU bepaald.

Inklaringskosten, wat zijn dat?

Dat zijn kosten waarmee je te maken krijgt als je iets koopt uit een land buiten de EU. Denk aan btw, afhandelingskosten en misschien ook invoerrechten. Om vast te stellen wat je moet betalen, doen we aangifte van je pakket bij de douane. Dit noemen we ook wel ‘inklaren’. Vandaar de naam ‘inklaringskosten’.
Lees meer over inklaringskosten

Waarom zijn er opeens nieuwe regels?

Dat zit zo: als je iets koopt in Nederland betaal je áltijd btw. Die zit al in de prijs. Koop je hetzelfde product uit een niet EU-land, dan is de prijs exclusief btw. De douane brengt deze alsnog in rekening op het moment dat je pakket in Nederland aankomt. Vóór 1 juli gebeurde dit alleen bij een waarde van 22 euro of hoger. Onder de 22 euro betaalde je dus helemaal geen btw. Om dit recht te zetten, heeft de EU bepaald dat je vanaf 1 juli áltijd btw gaat betalen als je iets koopt uit een niet EU-land. Ook als de waarde lager is dan 22 euro. Er komen dan ook afhandelingskosten bij, omdat wij aangifte moeten doen bij de douane. Alles bij elkaar noemen we dat ‘inklaringskosten’.

Oké, en hoe gaat dat betalen straks in zijn werk?

Heel simpel: we sturen je een betaalverzoek als je pakket in Nederland aankomt. Daarmee kun je de inklaringskosten direct online betalen. Je hebt je pakket dan in no-time in huis.

Er zijn ook webshops waar het iets anders werkt. Daar betaal je de btw al op het moment dat je je bestelling afrekent. In dat geval hoeven wij geen aangifte meer te doen als je pakket aankomt in Nederland. En krijg jij dus ook geen betaalverzoek.

Als die na 1 juli aankomen in Nederland wel. De aankoopdatum maakt wat dat betreft niet uit.

Dat kan, want sommige webshops brengen de btw wél meteen in rekening op het moment dat je iets koopt. Maar lang niet allemaal. Dus in de meeste gevallen zul je inklaringskosten moeten betalen op het moment dat je pakket in Nederland aankomt.

Dan brengen we je pakket naar een PostNL-punt. We sturen je een berichtje als het daar is aangekomen. Je betaalt dan als je het pakket ophaalt. Is het pakket na een week nog niet opgehaald? Dan sturen we het alsnog terug naar de afzender in het buitenland.

 

In dat geval kun je het pakket online weigeren. We sturen het dan meteen terug naar de afzender.